Internetové súťaže eČasopis 2005 a Žiacka knižka 2005 majú svojich víťazov

01.12.2005 Celý región

(Bratislava, 1. decembra 2005) – Súťaže eČasopis 2005 a Žiacka knižka 2005, vyhlásené spoločnosťou Slovak Telecom, už poznajú svojich víťazov. Najlepší internetový časopis zo základných škôl pripravila redakcia AMOSKO zo ZŠ Komenského 4 z Veľkého Krtíša. Medzi strednými školami zvíťazil školský časopis HEURÉKA z Gymnázia P. J. Šafárika z Rožňavy. Najvtipnejšia poznámka bola prihlásená Patrikom Herkom z kvinty Gymnázia F. Švantnera v Novej Bani.

Do súťaže eČasopis 2005 sa prihlásilo 76 základných a stredných škôl. Do súťaže Žiacka knižka 2005 prihlásili žiaci 59 poznámok. „ Tento rok sme organizovali súťaže už druhýkrát. Keďže minulý rok všetky základné a stredné školy dostali od našej materskej spoločnosti počítačové učebne, chceli sme, aby žiaci a študenti začali aj sami tvoriť nový internetový obsah. Deti tak majú možnosť získať nové zručnosti, vedomosti a dobrý pocit z vlastnej kreativity. Druhý ročník oboch súťaží nás príjemne prekvapil, povedal Ján Kondáš, riaditeľ pre korporátnu komunikáciu ST.

Súťaž eČasopis 2005

Súťaž eČasopis bola určená pre redakcie školských online časopisov všetkých základných a stredných škôl na Slovensku. Prebiehala na internetovej stránke www.ecasopis.sk od 19. septembra do 11. novembra 2005. Jej hlavným cieľom bolo spropagovať aktívne využívanie internetu po obsahovej stránke, podporiť existujúce internetové časopisy a zároveň podnietiť vznik ďalších školských ečasopisov. Patrónkou súťaže a členkou hodnotiacej komisie bola Martina Šindlerová.
Do druhého ročníka súťaže o Najlepší internetový časopis sa prihlásilo 76 škôl, z nich bolo 47 % základných. Stredných škôl sa prihlásilo 40 v nasledovnom zložení – 17 gymnázií, 18 stredných odborných škôl, 3 stredné odborné učilištia a 2 obchodné akadémie.
V internetovej ankete sa 43 % respondentov vyjadrilo, že prispievajú do školského (papierového alebo internetového) časopisu. 13 % by rado prispievalo, ale škola nemá školský časopis, ďalších 10 % uvažuje o publikovaní a 9 % by chcelo prispievať, ale má strach zo zverejnenia.
Jozef Vatrál z Katedry žurnalistiky FF UK mohol ako člen hodnotiacej komisie súťaže porovnať oba ročníky: „ Hoci sa tento rok do súťaže zapojilo o 8 ečasopisov menej ako v prvom ročníku, bol to úspešný ročník. Ukázalo sa, že bolo správne rozdeliť súťaž na 2 skupiny a to podľa stupňa škôl na základné a stredné školy. Úroveň ečasopisov v druhom ročníku jednoznačne kvalitatívne vzrástla. Teraz bude dôležité, aby si jednotlivé ečasopisy udržali svoju aktuálnosť. “
Súťaž prebiehala v dvoch kategóriách – Najlepší eČasopis 2005 a Najpopulárnejší eČasopis 2005. Kategóriu Najlepší eČasopis 2005 vyhodnotila dňa 24. novembra 2005 odborná novinárska komisia v zložení: Tomáš Bella (SME), Milan Dubec (www.azet.sk), Eva Mikulová (Košický Korzár), Peter Pišťanek (spisovateľ a publicista), Eliška Pravdová (4 FUN), Marcela Schmidtová (Fun radio), Ferdinand Tisovič (publicista) a Jozef Vatrál (Katedra žurnalistiky FF UK). Každý ečasopis bol hodnotený podľa piatich kritérií – obsah, aktuálnosť, grafické stvárnenie, gramatika/štylistika a kreativita. V tejto kategórii boli vyhodnotené tri najlepšie elektronické časopisy za základné, ako aj stredné školy. Hlavnou cenou pre víťazné redakcie je finančná odmena vo výške 10 000 Sk na skvalitnenie technického vybavenia redakcie. Zároveň víťazné redakčné tímy navštívia redakciu profesionálneho internetového média a DTP štúdio, ktoré pripravuje tlačené periodiká. Školy, ktorých ečasopisy sa umiestnili na druhom a treťom mieste, získajú finančný príspevok na skvalitnenie technického vybavenia redakcie v hodnote 7 500 Sk, respektíve 5 000 Sk.

Víťazi kategórie Najlepší eČasopis 2005 – základné školy:

1. miesto: AMOSKO; ZŠ Komenského 4, Veľký Krtíš; on-line - http://www.skolakom.sk/amosko/
2. miesto: OČKO; ZŠ J. ALexyho 1, Zvolen; on-line - http://www.zssekierzv.edu.sk/casopis/index.htm
3. miesto: DELFÍN; ZŠ Moskovská 2, Banská Bystrica; on-line - http://www.zsmosbb.edu.sk/Links/Casopis/Delfin_online/index.html

Víťazi kategórie Najlepší eČasopis 2005 – stredné školy:

1. miesto: HEURÉKA; Gymnázium P. J. Šafárika, Akademika Hronca 1, Rožňava; on-line - http://www.heureka.kniznica-rv.sk/heureka.php
2. miesto: GENEZIS; Škola knihovníckych a informačných štúdií, Kadnárova 7, Bratislava; on-line - http://www.genezis.sk/
3. miesto: OZVENA ONLINE; Gymnázium Nitra, Golianova 68, Nitra; on-line - http://www.gymgolnr.sk/ozvena/

Odborná komisia sa rozhodla udeliť aj čestné uznania dvom redakciám s finančným príspevkom 2 000 Sk nasledovne:

Za aktuálnosť:
Preklepy, Gymnázium Andreja Vrábľa, Mierová 5, Levice; on-line - http://www.preklepy.wz.sk/

Za výnimočný obsah:
Nádej, ZŠ a ŠZŠ a Reedukačný detský domov Čerenčany, Čerenčany; on-line - http://www.zscerencany.edu.sk/

Víťazom on-line hlasovania na stránke www.ecasopis.sk a zároveň Najpopulárnejším ečasopisom 2005 sa stalo Študentské slovo, ktoré vytvorili študenti z Gymnázia na Šrobárovej ulici v Košiciach (on-line – http://users.srobarka.sk/ss/ ). Redakcia získa finančný príspevok na technické vybavenie redakcie v hodnote 5 000 Sk.

Súťaž Žiacka knižka 2005

Súťaž Žiacka knižka bola určená pre všetkých žiakov základných škôl, ktorí používajú žiacke knižky. Prebiehala od 20. septembra do 11. novembra 2005 na internetovej stránke www.ziackaknizka.sk. Na nej mohli účastníci súťaže prihlásiť poznámku zo svojej žiackej knižky z predchádzajúcich školských rokov. Cieľom súťaže Žiacka knižka 2005 bolo, aby sa žiaci naučili využívať počítač, skener, e-mail s registráciou na webovej stránke.
Do súťaže Žiacka knižka 2005 prihlásili žiaci 59 poznámok. Patrónkou súťaže Žiacka knižka 2005 a zároveň členkou poroty bola Zdenka Predná. Do ankety o poznámkach v žiackych knižkách sa zapojilo 2 644 žiakov. Na situáciu, keď žiaci dostanú poznámku nespravodlivo a chcú to rodičom vysvetliť odpovedalo 35 %, že rodičia im uveria. 26 % uviedlo, že rodičom sú ich poznámky „ ukradnuté“ , u 23 % veria rodičia skôr učiteľovi. Rodičia 16 % detí síce neveria, že poznámka bola nespravodlivá, ale sú si ochotní svoje deti vypočuť.

Súťaž Žiacka knižka 2005 mala 2 kategórie. Najvtipnejšiu poznámku 2005 vyhodnotila po skončení súťaže porota v zložení: Milan Dubec (www.azet.sk), Oľga Feldeková, Patrícia Jariabková, Ján Kondáš (Slovak Telecom), Lea Krčmáriková (Pravda), Vladimír Torpecer (Kamarát). Dostal ju Patrik Herko z kvinty Gymnázia F. Švantnera v Novej Bani a znie nasledovne: „ Váš syn nič nerobí a tým ruší. “ Žiak aj učiteľ - tvorca poznámky si môžu vybrať ako cenu počítačovú zostavu, alebo pripojenie DSL, alebo bezdrôtový telefón z ponuky ST.

O Najpopulárnejšej poznámke 2005 rozhodli návštevníci stránky www.ziackaknizka.sk hlasovaním. Najviac - 250 hlasov - získala poznámka Briana Hacia (8. A, ZŠ, Drábová 3, Košice) s názvom: „ Upozornenie: Vhodným spôsobom upozornite syna, že nie je vhodné strkať spolužiačke ruky medzi nohy. “ Cenou pre neho sú hodinky s MP3 prehrávačom a USB kľúčom. Ten istý darček dostane majiteľ Pavol Petovský za RETRO poznámku (staršiu ako 10 školských rokov) s názvom Nepáči sa mu: „ Žiak nepíše, potom vyrušuje celú triedu a ešte sa mu nepáči. ” Organizátor pošle TOP 10 poznámkam atraktívne reklamné darčeky. Zoznam je uvedený v prílohe č.1.

Zoznam výhercov súťaže Žiacka knižka 2005

Najvtipnejšia poznámka 2005:
„ P o z n á m k a” - Patrik Herko, kvinta Gymnázia F. Švantnera, Nová Baňa
„ Váš syn nič nerobí a tým ruší. “

Najpopulárnejšia poznámka 2005 (online hlasovanie)
„ U p o z o r n e n i e“ - Brian Hacio, 8. A, ZŠ, Drábová 3, Košice
“ Vhodným spôsobom upozornite syna, že nie je vhodné strkať spolužiačke ruky medzi nohy. “

RETRO poznámka 2005
„ N e p á č i s a m u” - Pavol Petovský
„ Žiak nepíše, potom vyrušuje celú triedu a ešte sa mu nepáči. ”

Najvtipnejšia poznámka 2005 – Top 10:
„ O b ť a ž o v a n i e” - Brian Hacio, 8. A, ZŠ Drábova, Drábova 3, 040 23 Košice
„ Upozornenie: Vhodným spôsobom upozornite syna, že nie je vhodné strkať spolužiačke ruky medzi nohy. “

„ Š n ú r k a” - Timea Mészárosová, 8. A, ZŠ J. A. Komenského Tvrdošovce, Nová cesta 9, 941 10 Tvrdošovce.
„ Žiačka si permanentne nenosí úbor a hoci dnes ho tu má, necvičí, lebo nemá šnúrku v teplákoch. ”

„ H r a č k a” - Filip Hrnek, 3. C, ZŠ Tbiliská, Tbiliská 4, 831 06 Bratislava
„ Dnes priniesol Filip do školy hračku, ktorej jedinou funkciou bolo, aby smrdela. V triede sa jednu hodinu nedalo učiť. Dôrazne upozorňujem, že si neprajem, aby nosil takéto hračky(? ) do školy. ”

„ N á s o b i l k a” - Filip Kováč, 7. B. , ZŠ Prokofievova, Prokofievova 5, 851 01 Bratislava
„ Filip neovláda násobilku, a preto totálne zlyhal

„ N a j h o r š i a t r i e d a” - Michal Pavlovič, Kvinta A. , ZŠ a Gymnázium Tilgnerova 14, Tilgnerova 14, 841 05 Bratislava
„ Na hodine V. V. som sa choval tak, že som rozčúlil učiteľa tak, že nás prirovnala k najhoršej triede. Sťažujú sa tak, že to ide do vysokých extrémov. ”

„ R o z d á v a AIDS” - Juraj Gápa, 1. ME, Stredné odborné učilište energetické, Komenského, 010 01 Žilina
„ Nevedel určovať slovesá, pridať treba v učení, je pomalý a lenivý. Cez prestávku sa nepripravuje, ale behá a bije spolužiačky. Ak sa v správaní nezlepší, dostane patričné verejné pokarhanie. Žiadam Vás o dôraznú nápravu. Rozdáva chorobu. AIDS – je je jeho najnovšia zábava! ”

„ Z l ý v z d u c h” - Vlasto Buček, 7. A, ZŠ Zemianska Olča, Školská 757/10, 920 01 Zemianska Olča
„ Prosím vysvetliť mu, že nemá kaziť vzduch priateľom”

„ P r e l e p e n á p o z n á m k a” - Natália Rudolfová, 5. B, VI. Základná škola, Podzámska 35, 920 01 Hlohovec
„ Žiačka si v žiackej knižke prelepila poznámku a tvrdila, že jej to kázala matka, prepísala tiež dátum. ”

„ P o z n á m k a” - Kristína Fríbertová, 8. A, ZŠ Karloveská, Karloveská 61, 841 04 Bratislava
„ Nemá napísaný ťahák na matematiku. ”

„ D e s i a t a” - Marek Korenčák, 9. C, ZŠ Lehota pod Vtáčnikom, Školská, 972 42 Lehota pod Vtáčnikom
„ Váš syn cez vyučovaciu hodinu si pýtal desiatu od spolužiačky, ktorá sa rozpleštila na chrbtoch iných spolužiakoch. ”
 

Vyberte región